Tagtik

'Breien en haken hebben therapeutisch effect'

De herfst en winter komen eraan. Het signaal om opnieuw gezellig te beginnen breien en haken!

Mensen die breien of haken weten dat ze er rustiger van worden, dat het je hoofd leeg maakt. De ritmische handelingen van het breien en haken hebben een ontspannende werking op de geest en helpen stress verminderen.

In Amerika en Engeland hebben doctoren en psychologen zich echt serieus met het onderzoek naar het positieve effect van breien en haken op de geest en lichamelijke klachten bezig gehouden. Dit onderzoek heeft ertoe geleid, dat er patiënten in plaats van aan de antidepressiva, aan de brei- en haaknaald geraakt zijn. Zelfs op het gebied van pijnbestrijding worden positieve resultaten geboekt, mits je natuurlijk geen verkeerde houding aanneemt.

Een startende breister vertelt: “Van handwerken word ik rustig. Het fysiek bezig zijn met een herhaald patroon waarbij je moet tellen geeft me mentale rust. En niks geeft zoveel voldoening dan wanneer je iets zelf gemaakt hebt.”

Een verstokte handwerkster die het haken opnieuw ‘ontdekte’: “Ook het geven van zelfgemaakte producten geeft me een goed gevoel, zeker als dit voor een goed doel is. Mensen én kinderen zijn blij als ze een zelfgehaakte creatie ontvangen. En die complimenten geven me weer een goed gevoel. Het helpt mij af van mijn donkere gedachten.”

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren