Tagtik

Brood voor de eendjes? Beter niet doen!

We hebben het allemaal wel al gedaan: brood gegeven aan de eendjes in het park of aan de vogels in de tuin. Maar is dit wel verstandig?

Dierenexpert Chris Dusauchoit legt uit op Radio 2
“Zomaar brood, en zeker wit brood, geven aan eender welke vogel is eigenlijk niet verstandig. Want dat brood begint te gisten in de maag van de vogel en het zwelt enorm op. Dat geeft vogels de indruk dat ze voldaan zijn, terwijl het brood weinig voedingswaarde bevat. Ik zou het zeker niet doen".

Maar mogen we dan helemaal niets voederen? "Je mag gerust wel je tafelkleed met broodkruimels leegschudden in de tuin. Ook een overrijp stukje appel of peer ophangen in de tuin kan perfect, net als allerhande noten en pitten. Eens het begint te vriezen, kan je ook aan vetbollen denken. Nu is het eigenlijk nog te warm daarvoor, want ze vinden zelf nog makkelijk hun voer. Het voordeel is wel, bied je nu al iets van voeder aan, dan weten ze waar ze moeten gaan zoeken eens het écht nodig is."

Opgepast voor de vogelgriep!
“Let nu wel goed op in tijden van vogelgriep. Het is nu niet zo’n goed idee om vogels of eenden samen te laten plakken rond één voederplaats. Als je zelf kippen of ander pluimvee hebt, zorg ervoor dat ze niet in contact kunnen komen met wilde vogels door bijvoorbeeld een net te spannen. Maar let ook op dat de wilde vogels niet aan het voeder- en waterbakje geraken van je kippen. Zo voorkom je de verdere verspreiding van het virus."

(Skwadra by Tagtik/Source: Radio 2/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren