Champagne aan de kersttafel? Dat danken we aan... de Engelsen!
Tijdens de kerst- en eindejaarsfeesten zal opnieuw menig flesje champagne worden gekraakt. Hét feestdrankje bij uitstek hebben we niet alleen te danken aan de Fransen, maar ook aan de Engelsen.
Oorspronkelijk hadden de Fransen immers een probleem met 'ontploffende flessen'. "De lentezon activeerde de gisten die in de winter waren stilgevallen. Die gisten eten de suikers op en laten bij wijze van spreken een scheetje. Als die gevangen zitten in de fles, ontploft die", zo verklaart Dennis van den Buijs in zijn boek 'Wijn'.
In het begin van de 17e eeuw kwam de oplossing voor dit probleem uit Engelse hoek. Omdat Britse glasblazers van hout moesten overschakelen naar steenkool door een beslissing van koning James I, konden de glasblazers met veel hetere ovens werken, waardoor het glas veel sterker bleek. Dat glas kon de druk van de champagne wel aan en dus konden de Franse wijnbouwers hun drankje met een gerust gemoed bottelen.
(Fausto by Tagtik/Source: 'Wijn', Dennis van den Buijs/Picture: Alexander Naglestad on Unsplash)