Tagtik

"Cijfers blijven overtuigend dalen"

Tegen begin volgende week liggen er minder dan 400 patiënten op intensieve zorg, en midden juni zelfs minder dan 300. Dat positieve nieuws bracht viroloog Steven Van Gucht op de wekelijkse persconferentie van het Crisiscentrum.

Daarnaast halveren ook de ziekenhuisopnames om de 14 dagen. "Tegen het einde van deze week kunnen we onder het gemiddelde van 75 opnames per dag uitkomen. Het is al van eind september, van voor de tweede golf, geleden dat we zulke lage ziekenhuiscijfers hebben gezien."

Intussen verloopt de vaccinatiecampagne bijzonder vlot in België. Toch zitten we zeker nog niet aan de vaccinatiegraad van 70 procent die vooropgesteld werd voor groepsimmuniteit. Onder andere professor Pierre Van Damme ziet zelfs liever 80 procent van de inwoners van ons land gevaccineerd. "Er is geen magisch getal vanaf wanneer de pandemie plots opgelost zal zijn", reageert Van Gucht. "In het begin is gezegd dat we een vaccinatiegraad van minimum 70 procent nodig hebben. Ik denk dat het woordje minimum belangrijk is. Het is niet vast te pinnen op een getal. Hoe hoger de vaccinatiegraad, hoe beter en gezonder we dit achter ons kunnen laten. Die ligt dus liefst zo hoog mogelijk."

Daar komt ook bij dat er nieuwe varianten bij komen waarvan de stam iets afwijkt van de stam in het vaccin, zegt de viroloog. "We hebben dus baat bij een zo hoog mogelijke vaccinatiegraad, dan zijn we ook als maatschappij daar beter tegen beschermd."

We mogen trouwens niet vergeten dat de helft van de volwassenen nog niét gevaccineerd is, en dat meer dan drie kwart nog maar half gevaccineerd is in ons land, stelt Van Gucht. "Daarom is het respecteren van maatregelen zoals mondmaskers dragen en afstand houden in de openbare ruimte nog steeds belangrijk. Ook wie nog niet de kans kreeg om zich te laten vaccineren, moet zich veilig in de openbare ruimte kunnen begeven. Ook bij je contacten in de privésfeer hou je het best rekening met de vaccinatiestatus van je gezelschap."

(Skwadra by Tagtik/Source and picture: Sciensano)

Ook dit kan u interesseren