Tagtik

Coronacijfers dalen reeds vier weken lang

Van 19 tot en met 25 mei werden elke dag gemiddeld 109 covidpatiënten in het ziekenhuis opgenomen in België. Dat is 15 procent minder dan de week ervoor. Het aantal ziekenhuisopnames daalt al vier weken op rij, de daling blijft ook significant. Gisteren, dinsdag 25 mei, meldden de ziekenhuizen 90 opnames. 84 patiënten konden dan weer het ziekenhuis verlaten. De ziekenhuizen rapporteerden een totaal van 1.547 covidpatiënten in het ziekenhuis. Op weekbasis is het totale aantal patiënten in het ziekenhuis gedaald met 12 procent. 531 covidpatiënten (-11 in vergelijking met de cijfers van gisteren) liggen op intensieve zorg, 322 (-7) hebben beademing nodig. Het aantal patiënten op intensieve zorg blijft op weekbasis achteruitgaan. Op weekbasis is het aantal opnames op de afdelingen gedaald met 11 procent, het aantal patiënten dat aan de beademing ligt is gedaald met 14 procent.

In de week van 16 tot en met 22 mei overleden elke dag gemiddeld 19 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Dat cijfer is met 16,4 procent gedaald in vergelijking met de week ervoor. De teller van het totale aantal doden in ons land staat op 24.873.

Tussen 16 en 22 mei werden per dag gemiddeld 2.401 nieuwe besmettingen bevestigd in ons land, dat is 14 procent meer dan de week ervoor. Het aantal bevestigde besmettingen stijgt voor de derde dag op rij. Dat komt doordat donderdag 13 mei, Hemelvaart, nu in de vergelijkingsweek beland is. Dat betekent dat we een "normale" week vergelijken met een week met een extra feestdag, waarop traditioneel minder mensen zich laten testen. Sinds het begin van de pandemie zijn in ons land al 1.050.677 besmettingen geregistreerd.

Tussen 16 en 22 mei werden dagelijks gemiddeld 49.500 tests afgenomen. Dat is 18 procent meer dan de week ervoor. Het gemiddelde aantal tests is aan het stijgen, maar dat komt doordat er in de héle Hemelvaartsweek opvallend minder getest is. Dat is zich nu weer wat aan het corrigeren.

De positiviteitsratio tussen 16 en 22 mei bedroeg 5,4 procent (0,4 procent minder dan vorige week). Dat betekent dat iets meer dan 5 op de 100 van de afgenomen testen positief waren en dat er nog veel virus in omloop is. Dat cijfer blijft wel geleidelijk dalen en dat is positief. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO vindt een ratio boven 5 zorgwekkend.

De R-waarde of het reproductiegetal, het cijfer dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, zit momenteel op 0,87. Als de R-waarde onder de 1 daalt, krimpt de epidemie. Stijgt de R-waarde boven de 1, dan groeit de epidemie.

Eergisteren, op maandag 24 mei (de laatste dag waarvoor cijfers beschikbaar zijn), hebben 4.379.009 mensen in ons land al zeker één prik gekregen. Dat is 47,5 procent van de volwassen bevolking. 1.716.498 van hen zijn volledig beschermd.

(Skwadra by Tagtik/Source: Sciensano/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren