Tagtik

Coronacrisis kost meer dan 20 miljard aan sociale zekerheid

Het Rekenhof heeft berekend dat de weerslag van de coronacrisis op de ontvangsten en uitgaven van de sociale zekerheid sinds 2020 voorlopig meer dan 20 miljard euro bedraagt.

Op basis van voorlopige gegevens kreeg de sociale zekerheid in 2020 892,5 miljoen euro minder ontvangsten en 10,3 miljard euro extra uitgaven. Voor 2021 liggen die cijfers op 479,2 minder ontvangsten en op 7,1 miljard meer uitgaven, in 2022 op respectievelijk 165,3 miljoen en 2,0 miljard.

Tijdens de coronacrisis nam de sociale zekerheid maatregelen, zoals "steunmaatregelen voor werkgevers en zelfstandigen bij het betalen van bijdragen, steunmaatregelen voor de sociaalverzekerden (werknemers en zelfstandigen) die werden getroffen door de beperkingen van de overheden of die werden besmet door het coronavirus; en de terugbetaling van specifieke uitgaven die samenhangen met de Covid-19-crisis door de verzekering voor geneeskundige verzorging en de toekenning van extra financiële middelen aan de ziekenhuizen", zoals ze worden opgesomd door Belga.

(Fausto by Tagtik/Source: Belga, HLN/Picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren