Tagtik

"Coronatest goedkoop maken voor wie nog geen vaccin kon krijgen, niet voor wie geweigerd heeft"

Pas na volledige vaccinatie tegen COVID-19 of bij het voorleggen van een negatieve PCR-test zijn heel wat Europese landen bereid om mensen die uit een ander land terugkomen vrije toegang te geven. Dat zegt vicepremier en minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit).

Daarnaast vindt Vandenbroucke dat wie nog geen kans heeft gekregen om zich te laten vaccineren, zich goedkoop moet kunnen laten testen als hij een attest nodig heeft om bijvoorbeeld op reis te gaan. "Als je nog geen uitnodiging hebt gekregen, lijkt het mij logisch dat we het alternatief - de PCR-test, dan - gratis of goedkoper maken", zo klinkt het. 4 euro, zoals al eens werd geopperd? "Dat zou kunnen." Al moet de regering daarvoor nog definitief het licht op groen zetten. Een PCR-test kost normaal rond de 48 euro, al kan dat ook meer zijn. Voor wie zijn kans liet passeren, is minister Vandenbroucke iets minder genereus. "Ik weet niet of je het gratis moet maken voor mensen die het aanbod hebben gehad en zeggen dat ze het niet moeten hebben. Dat is je eigen verantwoordelijkheid."

Het Overlegcomité komt vrijdag opnieuw samen en zal zich vooral buigen over reizen deze zomer en over het Europese coronacertificaat. Dat certificaat kan je krijgen als je volledig gevaccineerd bent, een negatieve test hebt óf antilichamen hebt na een besmetting. Landen kunnen wel zélf beslissen dat ze ook mensen met één prik al binnenlaten. "Mij lijkt het persoonlijk aanbevolen om voor twee prikken te gaan", zegt minister Vandenbroucke in De afspraak op Canvas. "Dat is ook logisch. Ik denk trouwens dat de meeste Europese landen die mening zullen hebben. Maar vergeet niet dat élk land zélf beslist. Frankrijk beslist over Frankrijk, Duitsland over Duitsland, België over België, alle Europese naties zullen zelf wel de touwtjes in handen houden. Maar ik hoop dat binnen Europa de bepalingen toch allemaal behoorlijk gelijkaardig zullen zijn."

Tot slot komt VDB nog met een stevige oproep: "Als we echt van deze ellende af willen zijn, dan moeten zoveel mogelijk mensen twee keer gevaccineerd zijn."

(Skwadra by Tagtik/Source: De Afspraak/Illustration picture: Facebook Frank Vandenbroucke)

Ook dit kan u interesseren