Tagtik

"Dé manier om langer te leven: sporten"

Wetenschappers van de universiteit van Cambridge zijn erin geslaagd om oude huidcellen van een vrouw van 53 te herprogrammeren naar een stamcel waarmee ze een nieuwe huidcel maakten. Die cel gedroeg zich als de huidcel van een 23-jarige.

"Op termijn kan de techniek gebruikt worden om dode of oude cellen te vervangen door jonge cellen", zo vertelt de Deense professor Lene Rasmussen en specialiste ter zake als directeur van het Center for Healthy Ageing in Kopenhagen, bij De Morgen.

"In het geval van de huid kan dat bijvoorbeeld bijdragen aan het herstel na het oplopen van brandwonden. Ook biedt het hoop voor de behandeling van leeftijdsgebonden ziekten, zoals alzheimer, parkinson, diabetes type 2 of kanker. Hoe ouder je wordt, hoe erger deze ziekten worden. Het onderzoek van Cambridge is een stap in de goede richting om dit soort ziekten te kunnen aanpakken."

De professor nuanceert de ontdekking die niet meteen zal leiden tot het eeuwige leven: "Deze toepassing zal er niet zozeer voor zorgen dat we langer leven, maar mogelijk wel dat we meer gezonde levensjaren krijgen. En dat is toch waar de meeste mensen op hopen: zo lang mogelijk gezond blijven."

Om langer gezond te leven heeft professor Rasmussen een eenvoudige tip: sporten of bewegen, "wat nog altijd beter is dan eender welk medicijn om je leven te verlengen". Gezonde voeding en stress vermijden zijn andere factoren die ons langer gezond in leven kunnen houden.

(Fausto by Tagtik/Source: De Morgen/Picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren