Tagtik

De ware toedracht van de Leuvense 'wintersfeerverlichting'

Mohamed Ridouani, burgemeester van Leuven, heeft woensdag gereageerd op de commotie die ontstaan is na een artikel in 'Leuven Actueel'. Daarin werd (verkeerd) gemeld dat in Leuven voortaan zou moeten worden gesproken over 'wintersfeerverlichting' in plaats van 'kerstverlichting'.

"De naam kerstverlichting werd in het verleden nooit gebruikt door de stad. En we hebben er recent ook nooit naar verwezen of iets over gezegd. Zoals elk jaar steken we eind november de feestverlichting aan. En die noemen we sinds jaar en dag ‘feestverlichting’ in de bestekken waarmee we deze bestellen", zo schrijft de Leuvense burgervader op zijn Facebookpagina. 

"Dit jaar staat in het bestek de naam wintersfeerverlichting. Waarom? Omdat de lichtjes branden van eind november tot half januari. Een veel langere tijd dan de kerstperiode, dus spreken we in de formele teksten en besluiten niet van kerstverlichting. Is er een verbod om te spreken van kerstverlichting? Natuurlijk niet. Je zegt wat je wilt. (...) Voor andere zaken spreken we van de kerstmarkt, kerstbomen, kerststallen… Omdat we die zaken ook tijdens de echte kerstperiode voorzien (en zullen blijven voorzien én zo noemen)," aldus Ridouani nog.

Ridouani heeft het ook nog over de beweegredenen van Leuven Actueel om te stellen dat het Leuvense schepencollege beslist zou hebben om 'wintersfeerverlichting' te vervangen door 'kerstverlichting': "Clicks genereren is wellicht een goede reden. Maar het loont ook de moeite om te achterhalen wie de eigenaar is. Er is een rechtstreekse link naar een Leuvens lid van de oppositie in onze gemeenteraad en in de Kamer, voor wie zowel Leuven Actueel als het huis-aan-huis-blad Passe-Partout een persoonlijk propaganda-medium is."

(Fausto by Tagtik/Source: Facebook/Picture: Thomas Bormans on Unsplash)

Ook dit kan u interesseren