Tagtik

Delhaize-winkels nog wekenlang dicht?

Als het van de vakbonden afhangt en als de directie niet bereid is om te onderhandelen, zouden de Delhaize-winkels nog wekenlang dicht kunnen blijven.

De staking van het personeel van Delhaize begon vorige week na de aankondiging dat de directie de Delhaize-winkels in eigen beheer willen verzelfstandigen. Zo'n 9.000 personeelsleden van Delhaize riskeren dan te moeten gaan werken tegen veel minder gunstige loon- en arbeidsvoorwaarden. 

Tal van winkels gingen meteen dicht nadat het personeel spontaan begon te staken. Een week later zijn nog altijd een honderdtal Delhaize-winkels gesloten, met grote financiële verliezen voor Delhaize tot gevolg.

Volgens Jan De Weghe, federaal ABVV-secretaris, kan het conflict nog weken- of maandenlang aanslepen. Ten vroegste in september kan de eerste overname door een zelfstandi­ge gebeuren.

"Wij geloven niet dat ze voor alle 128 winkels een overnemer zullen vinden", zo zegt de vakbondsman bij Het Laatste Nieuws. "Stel dat er voor één op drie winkels geen is, dan kom je in september toch in een scenario van collectief ontslag. De vergoedingen die ze dan moeten betalen, is wat ze proberen te ontlopen."

(HL/Source: HLN/Picture: Pixabay)

HL

HL

Data journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren