Tagtik

"'Deltavariant' kan ook bij ons bovenhand nemen"

Omwille van het stijgend aantal nieuwe besmettingen, voornamelijk met de 'Deltavariant', heeft het Verenigd Koninkrijk de laatste fase van de versoepelingen uitgesteld tot 19 juli. De variant die in India geïdentificeerd werd, zorgt ook bij ons voor onrust.

Waarom precies die variant zo zwaar toeslaat in het VK, is niet duidelijk, zegt Piet Maes, viroloog aan het Rega-instituut van de KU Leuven. "De Deltavariant is volgens de nu beschikbare data 30 tot 40 procent besmettelijker dan de Alphavariant (de "Britse" variant, red), maar er zijn geen speciale mutaties waardoor dit een soort supervirus zou zijn. Het is dus onduidelijk wat die stijging veroorzaakt, is het het virus zelf of de omstandigheden in het Verenigd Koninkrijk", zegt Maes in De ochtend op Radio 1. Mogelijk kan het iets met de vaccinatiestrategie van de Britten te maken hebben, stelt de viroloog. "Zij hebben vooral ingezet op eerste prikken. En intussen is duidelijk dat twee prikken nodig zijn om volledige beschermd te zijn. Mogelijk circuleert de Deltavariant er daarom makkelijker."

In België maakt de Deltavariant momenteel ongeveer 12 procent van de bevestigde besmettingen uit. "We moeten er zeker rekening mee houden, het kan twee kanten uit" zegt Maes. "De besmettingen dalen heel sterk, de vaccinatiegraad is heel hoog. Positieve dingen allemaal. Het is niet abnormaal dat deze variant de bovenhand zou nemen, het is moeilijk in te schatten. Het is dus belangrijk om het aantal besmettingen zo laag mogelijk te houden."

(Skwadra by Tagtik/Source: De Ochtend/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren