Tagtik

Deze man houdt een totale afschaffing van de coronamaatregelen voorlopig tegen

Alle coronamaatregelen weldra volledig over boord gooien? Dat lijkt nog niet voor meteen te zijn. Op het Overlegcomité van vrijdag lagen de toekomstvisies andermaal bijzonder ver uit elkaar. De Liberalen en N-VA zouden het liefst van al alle beperkingen in de nabije toekomst opheffen. "Het streefdoel van Vlaanderen is om terug te keren naar een zo goed als normaal leven op 1 september", zei Vlaams minister-president Jan Jambon eerder deze week. Zelfs de mondmaskers zouden volgens Jambon vanaf september terug in de kast kunnen. Premier Alexander De Croo (Open VLD) is een voorstander van deze startegie. Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) staat echter niet achter de visie van de Vlaamse regeringspartijen.

VDB wil de coronamaatregelen nog langer handhaven. "We hebben geleerd dat gebouwen, scholen, restaurants heel goed geventileerd moeten worden, als je het virus uit de lucht wil halen. Dat gaat op 16 juli niet afgelopen zijn, en er zullen nog wel andere dingen opduiken", zei de Vooruit-topman. Minister Vandenbroucke kwam zelfs eigenhandig met een aantal bijkomende voorwaarden op de proppen om verder te versoepelen. Zo moet de coronasituatie volgens hem nog verbeteren tegen 16 juli om een volgend versoepelingsblik open te kunnen trekken. De pandemie – en alle bijhorende beperkingen – zullen we pas achter ons kunnen laten wanneer 70 procent van de hele bevolking volledig gevaccineerd is.

Toch lijkt het einde van de coronamaatregelen stilletjesaan te naderen. "Mogelijk wordt het volgende Overlegcomité, dat van 16 juli, het laatste over corona. We kunnen op 16 juli beslissen over een afschaffing van het sluitingsuur voor de horeca, en de andere coronamaatregelen en -beperkingen die nog overblijven", zei vicepremier Vincent Van Quickenborne (Open VLD) na afloop van het Overlegcomité.

(Skwadra by Tagtik/Source: De Standaard - Het Nieuwsblad - VRT NWS/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren