Tagtik

Deze twee Limburgse gemeenten willen fuseren

Gemeenten Tongeren en Borgloon willen vrijwillig fuseren. Dat hebben de gemeentebesturen van beide Limburgse gemeenten in een persbericht bekendgemaakt. Over de naam voor deze nieuwe fusiegemeente is momenteel nog niets bekend.

De Vlaamse overheid steunt fusies van gemeenten met minstens 20.000 inwoners door een deel van de schulden over te nemen.

"Misschien voor velen een donderslag bij heldere hemel, maar toch zijn we al een poosje het traject aan het doorlopen in aftastende gesprekken", zegt burgmeester Eric Awouters (Open VLD) van Borgloon. "In de politiezone kanton Borgloon bleek dat twee van onze buurgemeenten, Wellen en Heers, liever nu geen fusie willen. En met alleen een fusie met Kortessem komen we nauwelijks aan 20.000 inwoners. Zodoende kan er geen schuldovername zijn en dan zijn er weinig alternatieven." Als Borgloon en Tongeren fuseren, wordt het een stad van ruim 42.000 inwoners, en dat betekent dan ook de maximale Vlaamse fusiebonus. De nieuwe fusiegemeente mikt daarnaast ook op cultuurhistorisch toerisme gezien het historische verleden van zowel Tongeren als Borgloon.

(Skwadra by Tagtik/Source: Radio 2/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren