Tagtik

Deze versoepelingen gaan komende woensdag in

Het Overlegcomité voert gesteund door de dalende coronacijfers nieuwe versoepelingen door in ons land. Die nieuwe versoepelingen van de coronamaatregelen gaan op woensdag 9 juni in werking. We zetten ze voor u nog eens op een rijtje.

Premier Alexander De Croo (Open Vld) kondigde vrijdag na het Overlegcomité aan dat er ons een 'vrijere' zomer te wachten staat, maar dat niet alle remmen gelost zullen worden. Het Overlegcomité verplicht Belgen die terugkeren van een reis uit een hoogrisicozone immers nog om tien dagen in quarantaine te gaan. "Deze zomer wordt nog geen normale zomer. Maar als we de basisregels volgen, kunnen we echt uitkijken naar een mooie zomer, een zomer met veel minder zorgen. Vergeet ook niet te genieten van de zomer, op een veilige manier", aldus premier De Croo.

Horeca langer open
Goed nieuws voor uitbaters en liefhebbers van zonnige terrasjes wanr vanaf 9 juni mag de horeca openblijven van 5 uur 's ochtends tot 23.30 uur 's avonds en dat zowel op de buitenterrassen als in de binnenruimtes. Op dit ogenblik mogen enkel de terrassen open zijn tot 22 uur.

Gevaccineerd? Veel reisplezier!
De zomervakantie staat voor de deur en heel wat Belgen hebben de reiskoffers reeds in de gang klaargezet. De regeringsleiders hebben daarom regels voor buitenlandse reizen opgesteld. Belgen die terugkeren uit een rode zone in Europa en al zeker twee weken volledig gevaccineerd zijn, moeten geen coronatest ondergaan en moeten ook niet in quarantaine gaan als ze een Europees covid-certificaat hebben. Daarop moet zijn aangegeven dat de persoon al sinds twee weken volledig is gevaccineerd, of een herstelcertificaat of een negatieve PCR-test van minder dan 72 uur oud heeft. Volledig gevaccineerd ben je twee weken na de tweede prik van een vaccin (en twee weken na de eerste en enige prik voor het vaccin van Johnson & Johnson). Wie nog niet volledig gevaccineerd is, zal wel een test moeten ondergaan, en dat vanaf de leeftijd van 12 jaar.

Om de verspreiding van eventuele besmettelijke varianten tegen te houden, bouwt het Overlegcomité een noodrem in: inwoners van België die uit een eventuele hoogrisicozone met een gevaarlijke variant terugkomen, zullen altijd een quarantaine van tien dagen moeten respecteren als ze de voorbije twee weken in een hoogrisicozone zijn geweest. Dat geldt ook voor gevaccineerden. Niet-Belgen uit een hoogrisicozone zijn daarentegen niet welkom in ons land.

De tien geboden voor een veilige zomer
Er zijn ook tien basisregels voor een veilige zomer voorgesteld. De overheid roept onder meer op om je te laten vaccineren, vooral buiten activiteiten te doen en om de activiteiten bij voorkeur met een beperkt aantal mensen te doen. Groepen die bestaan uit alleen maar volledig gevaccineerde personen kunnen de mondmaskers onder elkaar afdoen.

Eén dag per week opnieuw naar het werk
Iedereen mag opnieuw één dag per week naar het werk vanaf woensdag. Dat bevestigde Vlaams viceminister-president Hilde Crevits vrijdag na afloop van het Overlegcomité.

Groen licht voor evenementen tot 75.000 aanwezigen
Vanaf 13 augustus mogen er in ons land evenementen worden georganiseerd met maximaal 75.000 bezoekers. Deelnemers aan die evenementen moeten al twee weken volledig gevaccineerd zijn of een negatieve PCR-test die maximaal 72 uur oud is kunnen voorleggen. De organisatoren zullen ook mensen mogen toelaten die hier niet aan voldoen, indien ze ter plaatse een sneltest afleggen. Die test moet elke twee dagen worden herhaald in het geval van een meerdaags evenement. Bij het plafond van 75.000 wordt de crew niet bijgerekend.

(Skwadra by Tagtik/Source: Sciensano/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren