Tagtik

Directeur UZ Brussel: Hervorm de zorg!

Als het van Marc Noppen, CEO van het Universitair Ziekenhuis Brussel afhangt moet de hervorming van de gezondheidszorg opgenomen worden in het regeerakkoord. Dat zegt Noppen in 'De Markt' op één. Vervolgens is het aan de experten om die hervorming uit te tekenen en niet aan de politici. "De coronacrisis heeft aangetoond dat er nood is aan eenheid van commando.", klinkt het. 

Volgens Marc Noppen heeft de coronacrisis pijnlijk duidelijk gemaakt hoe versnipperd ons land is. Maar liefst 9 ministers waren bevoegd voor volkgsgezondheid. "Dat moet in de toekomst vermeden worden.", zegt Marc Noppen, CEO van het UZ Brussel.

"Iedereen die ik ken, is het erover eens dat je op dergelijke crisismomenten moet overschakelen op een ander soort beleid. Wat mij betreft moet dat in dit geval zelfs Europees zijn.” Noppen stelt samen met ons vast dat het Europese beleidsniveau totaal afwezig is geweest bij de aanpak van de coronacrisis. “Dat is verbijsterend en een gemiste kans.", klinkt het.

Voor toekomstige crisissen hebben we volgens Noppen dan ook nood aan "eenheid van aansturing, beslissing, communicatie en uitvoering". Nu is die eenheid ver zoek.

De CEO van het UZ Brussel hoopt dat de coronacrisis een kantelmoment is geweest om de structuren in de zorg aan te pakken. "De hervorming van de gezondheidszorg in het regeerakkoord staan van een nieuwe federale regering moet staan. Daarin moet een zinnetje staan dat zegt dat we 4 of 5 jaar moeten uittrekken om een nieuw zorgsysteem uit te werken.", zegt Noppen. Bovendien vindt de CEO dat die hervorming gemaakt moet worden door een groep van experten in plaats van politici. "We moeten beginnen met het simpel te houden en moeten ons afvragen wat we willen bereiken, en dan hoe gaan we daar geraken.", besluit Noppen. (Skwadra by Tagtik/Source: VRT NWS) 

Ook dit kan u interesseren