Tagtik

Dit verandert er vanaf maandag

Maandag 18 mei gaat een volgende fase van de versoepeling van de coronamaatregelen in, fase 2. Een overzicht van de veranderingen die maandag ingaan.

- De scholen konden vorige vrijdag al een proefdag houden, maar vanaf maandag gaan er opnieuw lessen door op school: voor het 1e, 2e en 6e leerjaar van het en de laatstejaars van het secundair (6e jaar in algemeen secundair, technisch onderwijs en beroepsonderwijs en 7e jaar in het beroepsonderwijs).
- Sportclubs mogen opnieuw trainingen geven, voor maximaal 20 personen en in de open lucht. Ook de veilige afstand van 1,5 meter moet in achting worden gehouden. Kinderen tot 12 jaar mogen buiten, met voldoende afstand en een begeleider.
- Vanaf maandag mogen ook contactberoepen opnieuw aan de slag: kappers, schoonheidsspecialisten, pedicurezaken, nagelsalons en tatoeage- en piercingsalons, op afspraak. Zij moeten wel een mondmasker dragen, net als hun klanten.
- In open lucht zijn opnieuw markten toegelaten, met maximaal 50 kraampjes. De marktkramers moeten een mondmasker dragen en dat masker wordt ook aanbevolen voor de klanten.
- Historische gebouwen, musea en dierenparken openen opnieuw de deuren: er is wel een beperkt aantal mensen toegelaten die vooraf een ticket moeten reserveren en een bepaald traject moeten volgen.
- Voortaan mogen 30 personen aanwezig zijn bij afscheids- en huwelijksplechtigheden, met inachtneming van de veiligheidsafstand van 1,5 meter. Een receptie achteraf kan nog altijd niet.
- Vanaf maandag mag één persoon één keer per week op bezoek komen bij een gewone van een woonzorgcentrum, eveneens met inachtneming van een veilige afstand van 1,5 meter.
- Grootouders die niet tot een risicogroep behoren mogen opnieuw voor opvang van hun kleinkinderen zorgen als ze in de bubbel van vier zitten. In Antwerpen gaan ook kleine speeltuinen opnieuw open.

(Fausto by Tagtik/Source: VRT NWS, Nieuwsblad/Picture: )

Fausto

Fausto

Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren