Tagtik

"Effect versoepeling vanaf donderdag zichtbaar"

Biostatisticus Niel Hens kijkt uit naar de cijfers die de komende dagen zullen worden bekendgemaakt over de besmettingen, ziekenhuisopnames en sterfgevallen door het coronavirus.

Volgens de biostatisticus van de universiteiten van Hasselt en Antwerpen is het effect van een versoepeling van een maatregel pas na een goede 11 dagen te zien in de cijfers. De eerste versoepeling, op 4 mei toen meer bedrijven aan de slag gingen, gaf geen stijging in de cijfers. Vanaf donderdag is de invloed te zien van de maatregel van Moederdag op 10 mei, toen we meer sociaal contact mochten hebben volgens de 'regel van vier'.

"We hopen dat de effecten daarvan beperkt zullen blijven", aldus Hens die ook als lid van de GEES advies geeft aan de Nationale Veiligheidsraad. Hij ziet twee mogelijkheden: ofwel blijven de cijfers stabiel, ofwel stijgen ze weer. "We schatten dat ze nooit zo zullen stijgen als voorheen", zo verklaarde Hens in 'De Wereld Vandaag' op Radio 1. Als de cijfers stabiel blijven, "kunnen we positiever naar de zomer kijken".

Hens ziet bij dalende cijfers nog de mogelijkheid om onder bepaalde voorwaarden de scholen meer open te stellen. "De horeca openen blijft een moeilijk iets", zo zegt Hens nog, omdat in andere landen dat gepaard gaat met een stijging van de besmettingen.

(Fausto by Tagtik/Source: Radio 1, VRT NWS/Picture: Pixabay)

Fausto

Fausto

Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren