Tagtik

Epidemioloog Van Damme: "Festivals ook in 2021 moeilijk"

In de Britse media verscheen al een aankondiging dat een vaccin tegen het covid-19-virus er tegen de herfst kan zijn, maar de wetenschappelijke wereld waarschuwt dat het nog lang kan duren eer we kunnen terugkeren naar een nieuw normaal leven.

Naast academici houdt ook de Wereldgezondheidsorganisatie WHO er rekening mee dat een veilig en werkzaam vaccin er pas kan zijn in de herfst van ... 2021. Om de epidemie te laten uitdoven moet volgens Pierre Van Damme, professor epidemiologie (UAntwerpen), "minstens 60 tot 70 procent van de bevolking ingeënt" zijn, zo zegt hij bij De Standaard.

Als er een vaccin ontwikkeld is, kunnen eerst risicogroepen en gezondheidswerkers worden beschermd, maar dat vermindert de verspreiding van het virus niet: mondmaskers, handhygiëne en social distancing blijven dan de codewoorden. Niet alleen in de zomer van 2020, maar ook in die van 2021.

Een belangrijke rol is volgens professor Van Damme weggelegd voor de groep van de 20- tot 40-jarigen, de groep waar de meeste besmettingen werden gerapporteerd tijdens de lockdown: "We vrágen ook veel van hen. Ze hebben zelf niet veel last van het virus als ze besmet geraken, dus hun gedrag aanpassen is puur altruïsme. We moeten de jongeren kunnen blijven meenemen zonder dat ze het gevoel hebben dat ze in een gevangenis leven."

Voor vliegtuigreizen en terrasjes kan de zomer van 2020 als een testcase worden gebruikt voor de zomer van volgend jaar. Voor professor Van Damme zijn grote evenementen als festivals een andere zaak: "Zo'n massabijeenkomst is amper beheersbaar. Dat zijn ideale ­omstandigheden voor de verspreiding van het virus, daar kunnen snel brandhaarden ontstaan. Achteraf geraak je ook nergens met contactopsporing."

(Fausto by Tagtik/Source: De Standaard/Picture: Pixabay)

Fausto

Fausto

Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren