Tagtik

Epidemioloog Van Damme: "Verplicht nu toch mondmaskers"

De virologen en de vakbonden waren voorstander voor het verplichten van mondmaskers in supermarkten en winkels, maar toch is het nog niet verplicht na de vergadering van de Nationale Veiligheidsraad van woensdag.

Volgens premier Sophie Wilmès pleitte de expertengroep GEES niet voor een verplichting, ook al spraken Marc Van Ranst en Erika Vlieghe, allebei lid van de GEES, zich daar eerder toch voor uit.

"Ik begrijp niet wat er in de GEES gebeurd is", zo reageert professor epidemiologie Pierre Van Damme (UAntwerpen) bij De Standaard. "We zaten met de experten op dezelfde golflengte. Zeker als mensen met hun gezinsbubbel naar de winkel mogen en de limiet van dertig minuten niet meer geldt. Dan zullen er meer mensen per vierkante meter aanwezig zijn. Wees dan consequent, en verplicht dan het mondmasker."

Nu de verplichting er niet is gekomen, pleit Van Damme er toch voor om het dragen van een mondmasker "sterk aan te bevelen", want volgens Van Damme is daar voldoende draagvlak voor: "De discussie over een verplichting gaat al enkele weken mee. Uit onze bevraging blijkt dat daar een groter draagvlak voor is bij ouderen, vrouwen en mensen die een covid-19-geval kennen in hun omgeving."

(Fausto by Tagtik/Source: De Standaard/Picture: Pixabay)

Fausto

Fausto

Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren