Tagtik

"Europa moet dominant blank zijn"

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken is zwaar over de schreef gegaan met een racistische uitspraak, vinden heel wat Belgen.

De 34-jarige Antwerpenaar baseert zich op huidskleur om mensen te onderscheiden van elkaar. Van Grieken stelt dat Afrika dominant zwart moet zijn en Europa dominant blank. De voorzitter van het Vlaams Belang krijgt een storm aan kritiek na deze opvallende uitspraak die hij zaterdag deed in een interview met zakenkrant De Tijd.

"Ik ben ervan overtuigd dat het christelijke, het Vlaamse en als u wilt zelfs het blanke, dominante factoren moeten zijn in onze samenleving. Afrika moet dominant zwart zijn, Europa dominant blank", stelde Van Grieken. Hij voegde daar nog aan toe dat dit “niet betekent dat elke Europeaan blank moet zijn, er zal altijd wat diversiteit zijn.”

Van Grieken is intussen in een stortvloed aan kritiek terechtgekomen. Zelfs N-VA-kopstuk Theo Francken vindt dat Van Griekens uitspraken niet door de beugel kunnen. "Huidskleur is van geen tel in ons inclusief nationalisme", reageerde Theo Francken. "Wel de bereidheid om samen de Vlaamse Gemeenschap te maken."

(Skwadra by Tagtik/Picture: Facebook)

Ook dit kan u interesseren