Tagtik

Examenschandaal op Erasmushogeschool: docenten op non-actief

De mondelinge examens worden op de Erasmushogeschool Brussel dit jaar online afgenomen én tevens opgenomen. Die opnames zijn er zodat ze kunnen dienen als bewijsmateriaal bij eventuele klachten achteraf. Studenten kregen vorige week echter per ongeluk toegang tot de tussentijdse besprekingen van die examens. Tijdens die besprekingen bleken verschillende docenten leerlingen te beledigen. Zo werd een studente 'een leeghoofd' genoemd.

Drie docenten lieten het Microsoftprogramma Teams openstaan zodat alle studenten van het tweede jaar Office Management konden meeluisteren hoe ze de examens evalueerden maar ook hoe ze over sommige studenten kwetsende opmerkingen maakten. Een pijnlijke blunder! Verschillende studenten dienden onmiddellijk klacht in toen ze vorige week donderdag de beelden zagen waarop de docenten hun prestaties beoordeelden. Het gaat zowel om twijfel over de wijze van punten toekennen als over opmerkingen die kwetsend overkomen. De drie docenten van de Erasmushogeschool in Brussel die zich schuldig maakten aan deze praktijken, mogen als straf dit academiejaar geen examens meer afnemen. De betrokken docenten zijn volgens de directie erg aangedaan en schamen zich om wat er is gebeurd. Ze hebben excuses aangeboden en hebben zich niet verzet tegen de opgelegde sanctie.

"Elke student kan zijn of haar individueel resultaat nu opvragen bij de directeur van het departement. Wie wil, kan het examen opnieuw afleggen, deze zittijd nog, bij andere docenten", besliste de Erasmushogeschool. De betrokken docenten zullen voor het volgende academiejaar hun werkwijze op het vlak van toetsing moeten herzien en ter goedkeuring voorleggen aan de dienst onderwijs van de hogeschool. Het examenreglement werd tevens aangepast: net zoals mondelinge examens op de campus voorheen niet opgenomen werden, zullen ook deze die via Teams doorgaan, niet meer opgenomen worden, bericht de Erasmushogeschool.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren