Tagtik

Experts zien versoepeling met bang hart tegemoet

Vanaf zondag 10 mei mag iedereen thuis vier personen ontvangen, vanaf maandag 18 mei mag elke bewoner van een woonzorgcentrum opnieuw een bezoeker per week ontvangen: de versoepeling van de lockdownmaatregelen is duidelijk ingezet.

Met ook de opening van de winkels op maandag 11 mei en de geleidelijke heropstart van de scholen vanaf vrijdag 15 mei maken de experts zich toch zorgen. Uit de stijging van het aantal Belgen dat antistoffen hebben gekregen tussen eind maart en begin april valt af te leiden dat honderdduizenden mensen besmet zijn geraakt met het covid-19-virus ondanks de lockdownmaatregelen. Volgens een studie van epidemioloog Pierre Van Damme (UAntwerpen) zijn vooral 80-plussers en 20- tot 30-jarigen besmet geraakt.

"Als ik hoor hoe mensen de vierpersonenregel op allerlei creatieve manieren interpreteren, dan is het duidelijk dat we de boodschap echt niet begrepen hebben", zo uit microbioloog Herman Goossens (UAntwerpen) zijn bezorgdheid in De Morgen. "Het doet me denken aan de reacties in maart, toen we evenementen boven de 1.000 toeschouwers verboden. Toen maakten sommigen er ook een sport van om 999 mensen uit te nodigen."

Elk overbodig risico moet worden vermeden, zo is de consensus bij corona-experts, want dat er een tweede en derde golf van besmettingen komt, staat zo goed als vast. Het wordt dan zaak om de verspreiding van het virus in de kiem te smoren.

(Fausto by Tagtik/Source: De Morgen/Picture: Pixabay)

Fausto

Fausto

Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren