Tagtik

Felle kritiek van André op aanpak coronacrisis

Emmanuel André was wekenlang de "Franstalige Steven Van Gucht" die tijdens de dagelijkse persbriefings de coronacijfers bekendmaakte. Sinds eind april is hij verantwoordelijk voor de contactopsporing. Bij VRT NWS uit hij felle kritiek op de aanpak van de Risk Assessment Group.

Die groep van wetenschappers moeten de risico’s van het virus inschatten en het effect van de maatregelen beoordelen. De coördinatie ligt bij het Scienscano van Steven Van Gucht.

"De attitude daar is heel conservatief", zo vertelt André over de Risk Assessment Group (RAG). "Op een gegeven moment zeggen ze in de RAG bijvoorbeeld dat ze beslist hebben om geen maskers te gebruiken, en wilden ze de adviezen van andere experten niet meer horen. Zelfs niet van de Hoge Gezondheidsraad, dat een pad uitzette om geleidelijk aan meer mondmaskers te gebruiken. Dat advies mocht niet eens gepubliceerd worden."

André zag hetzelfde probleem als het ging over het meer inzetten op testen: "Nu we weer in een positie zitten om het aantal testen op te drijven, zien we hetzelfde fenomeen: al weken zegt de RAG dat we dat niet mogen doen, terwijl andere experten zeggen dat net wél te doen." Ook het traceren had beter gekund: "Er waren voldoende aanwijzingen dat we dit systeem vroeger hadden moeten versterken, al voor de piek. Met meer middelen en een snellere start hadden we beter kunnen doen."

"Er kwam bij het begin van deze pandemie veel onvolledige informatie vanuit China, maar al bij de eerste missie van de Wereldgezondheidsorganisatie naar China hebben we één ding geleerd: het belang van testen en opsporen", zo vertelt André nog. "Maar ik heb geen enkel advies van de RAG gezien dat op de risico’s wees. Ze hebben daar het risico niet gezien. Was het niet willen of niet kunnen? Ik weet het niet."

André wil niet beweren dat er minder besmettingen of doden zouden zijn geweest bij een andere aanpak en verklaart nog dat met de oprichting van de GEES "we een aantal gevolgen hebben kunnen verminderen."

Steven Van Gucht zegt nog bij VRT NWS dat hij de kritiek van André betreurt en niet begrijpt: "Niemand heeft het belang (van testen, tracen en isolatie, nvdr.) ooit in twijfel getrokken, dat lijkt me een hallucinante veronderstelling." Hij wijst er nog op dat "Sciensano vooral een coördinerende rol speelt bij het tot stand komen van adviezen."

(Fausto by Tagtik/Source: De Standaard, VRT NWS/Picture: Unsplash)

Fausto

Fausto

Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren