Tagtik

'Gemiddelde levensverwachting met één jaar gedaald'

Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog waren er meer mensen die overlijden dan baby's die geboren worden. Dat komt voornamelijk door overstrefte ten gevolge van de coronapandemie. Dat blijkt uit de cijfers van het Belgische statistiekbureau Statbel.

Sciensano meldt dat er 17.966 mensen meer stierven dan dat er geboren werden in 2020. Dat is een stijging van bijna 17 procent. "De mensen die zijn gestorven, konden in veel gevallen nog jaren leven, ook de ouderen. De levensverwachting is gemiddeld met één jaar gedaald", becommentarieert demograaf Patrick Deboosere (VUB) deze uitzonderlijke evolutie in Het Nieuwsblad.

Vorig jaar overleden bijna 127.000 mensen, terwijl slechts 113.739 baby’s geboren werden. Dat is met andere woorden een negatief saldo. De grootste oorzaak is corona. "Het is uitzonderlijk dat er zoveel oversterfte is. Dat gebeurt alleen tijdens rampen zoals een wereldoorlog of zoals nu een pandemie", zegt Deboosere in Het Nieuwsblad. Daarnaast zorgt de pandemie ook voor een onzekere toekomst. Dat kan immers verklaren waarom er minder baby’s geboren zijn, stelt Deboosere. Want ondanks dat het een trend is die al langer bezig was, zien we nu een corona-effect. "De toekomst is onzeker en daarom schuiven mensen hun babyplannen voor zich uit."

Het algemene negatieve saldo zorgde ervoor dat de bevolkingsgroei vorig jaar halveerde. Zo kwamen er slechts 28.597 Belgen of 0,25 procent bij in plaats van het gemiddelde groeipercentage van 0,5 procent.

(Skwadra by Tagtik/Source: Het Nieuwsblad - Sciensano/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren