Goud noch diamanten: het duurste metaal is 27 miljoen euro per gram waard
Californium, een metaal dat in 1950 werd gesynthetiseerd, is het duurste materiaal ter wereld vanwege zijn extreme zeldzaamheid en zijn toepassingen in de geneeskunde, industrie en veiligheid.
Dit metaal, voor het eerst gesynthetiseerd in 1950 aan de Universiteit van Californië in Berkeley, is het duurste metaal ter wereld: het is maar liefst 27 miljoen euro per gram waard.
Californium is een zilverwit radioactief metaal dat door zijn unieke eigenschappen een sleutelelement is in de moderne wetenschap. Het verkrijgen ervan vereist een extreem complex en kostbaar proces, wat de exorbitante waarde verklaart. Bovendien is het uiterst zeldzaam: elk jaar wordt er slechts 40 tot 50 milligram van geproduceerd en eind 2023 bedroeg de wereldvoorraad van dit metaal ongeveer 10 gram, verdeeld over de Verenigde Staten en Rusland, de enige landen die in staat zijn om het te synthetiseren.
Californium is een essentieel instrument voor onderzoek en industrie. In de medische sector wordt het met name gebruikt voor neutronentherapie, een behandeling tegen kanker waarbij het vermogen van het metaal om neutronen te genereren wordt gebruikt om tumorcellen te vernietigen.
In de industriële sector wordt Californium gebruikt in neutronenradiografie om de kwaliteit van materialen en lassen te controleren. Het vermogen om interne defecten op te sporen maakt het onmisbaar op gebieden zoals de bouw en fabricage van precisieapparatuur.
In de energiesector wordt het ook gebruikt om kernreactoren te laten werken en nieuwe isotopen te genereren voor wetenschappelijk onderzoek.
(SR and MaSi for Tagtik/Source: NBC - Science Today/Photo: Alexander Grey/Unsplash)