Tagtik

Immunoloog: "Stel niet te veel hoop op een vaccin"

Volgens de Antwerpse professor immunologie Hans-Willem Snoeck, werkzaam aan de Columbia University moeten we voorzichtig zijn met het interpreteren van de cijfers die Sciensano elke dag bekendmaakt over de besmettingen met het coronavirus. Volgens hem zien de adviseurs en de politici iets belangrijks over het hoofd.

"Ze zwijgen erover in alle talen: de asymptomatische besmettingen", aldus professor Snoeck in De Morgen. "Voor alle bevestigde gevallen zijn er minstens vier tot vijf keer zoveel mensen besmet die geen symptomen vertonen of die niet ziek genoeg zijn om naar de dokter te gaan. (…) Dat wil zeggen dat er vandaag geen 200 à 250 nieuwe besmettingen bij komen in ons land, maar wel minstens duizend."

Volgens de professor die al 23 jaar in de Verenigde Staten werkt, moet vooral ingezet worden op zoveel mogelijk mensen herhaaldelijk testen, zodat het opsporen van contacten bij een besmetting overbodig wordt: "Dan krijgen we de epidemie mogelijk tegen het einde van dit jaar onder controle. Maar daarvoor zouden we minstens 80.000 tests per dag moeten doen, in plaats van de 10.000 à 20.000 waar we nu tussen schommelen."

Professor Snoeck geeft de raad om niet al te veel hoop te stellen in een vaccin (wat hij de "fetisj van Marc Van Ranst noemt): "Het kan dat er een gevonden wordt, maar dat is lang niet zeker. Tegen welke virussen bestaan er wel goede vaccins? Rode hond, mazelen, de bof, polio, windpokken. Het zijn kinderziekten, (…) maar corona is geen kinderziekte."

(Fausto by Tagtik/Source: De Morgen/Picture: Pixabay)

Fausto

Fausto

Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren