Tagtik

Indiase variant: Europa houdt hart vast

De Indiase variant slaat wild om zich heen in Portugal: dit weekend gaan Lissabon en de Algarve in een gedeeltelijke lockdown om de opmars van de besmettelijkere variant van het coronavirus tegen te gaan.

Het aantal besmettingen is in Portugal gestegen tot het hoogste niveau sinds eind februari. Vermoed wordt dat de sterke stijging te maken heeft met de komst van Britse toeristen die al ongeveer een maand opnieuw naar Portugal mogen reizen.

Heel Europa kijkt angstvallig toe op de snelle verspreiding van de variant. Ook in Spanje zijn Britse toeristen opnieuw welkom, in andere Europese landen zoals Duitsland, Frankrijk en België nog altijd niet: voor de EU is het Verenigd Koninkrijk nog altijd geen land dat als veilig wordt beschouwd, maar de EU-lidstaten zijn niet verplicht om Britse toeristen van hun grondgebied te houden.

Voor een goede bescherming tegen de besmettelijkere Indiase variant zijn twee dosissen van de vaccins van AstraZeneca een must. Bij De Standaard geeft viroloog Johan Neyts (KU Leuven) daarom deze raad: "Als je volledig gevaccineerd bent, zal het meevallen. Houd je wel aan de regels en blijf waakzaam, want geen enkel vaccin werkt bij 100 procent van de gevaccineerden. Als je niet of nog niet volledig gevaccineerd bent, zou ik toch nog wel heel goed opletten en absoluut drukke plekken vermijden."

(Fausto by Tagtik/Source: De Standaard/Picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren