Tagtik

"Internationale ontvoeren zullen weer toenemen"

Nu de maatregelen rond de lockdown een flink stuk worden versoepeld en grenzen terug opengaan vreest Child Focus weer voor meer internationale kinderontvoeringen. Bij echtscheidingen zal één van de ouders het kind dan meenemen naar het buitenland. De opening van de grenzen zou voor sommige ouders een trigger kunnen zijn, na een maandenlange lockdown waar er ook al meer gezinsconflicten waren.

Sinds 11 maart was het niet toegestaan om het land te verlaten. Vanaf 15 juni verandert dat, maar Child Focus kijkt niet uit naar deze datum. "Tijdens de quarantaineperiode is het aantal kinderontvoeringen ongeveer gehalveerd. Dat is niet verwonderlijk: als de grenzen sluiten is het ook moeilijker om uw kind mee te nemen naar het buitenland.", zegt Hilde Demarré van Child Focus.

Niet alleen het openen van de grenzen speelt een grote rol in deze ontvoeringen. "Overal gaan er stemmen op dat het aantal koppels dat uit elkaar gaan wellicht zal stijgen na de quarantaine. Ook dat zal een effect hebben op het aantal internationele kinderontvoeringen,". voegt Demarré eraan toe.

Volgens Demarré zijn ouders zich er ook vaak niet van bewust dat ze hun eigen kind ontvoeren. "Je mag niet met je kinderen naar een ander land vertrekken, als je geen toestemming heb van de andere ouder. Het is noodzakelijk om op voorhand een regeling te treffen. Er volgen hierna vaak langdurige en pijnlijke procedures tussen ouders en dat willen we vermijden in het belang van de ouders en de betrokken kinderen.", besluit ze. (Skwadra by Tagtik/Source: De Zondag)

Ook dit kan u interesseren