Tagtik

Kinderen op kamp? Dit moet je als ouder doen

Een zomervakantie brengt voor heel wat ouders kopzorgen met zich mee: als gezin kun je wel enkele weken op vakantie, maar wat met de kinderen in de rest van de tijd?

Een van de activiteiten die zij dan kunnen doen, is op kamp gaan met de jeugdbeweging. Als de kinderen dan nog jong zijn, is het vaak moeilijk voor de ouders om hen met een gerust hart op kamp te laten vertrekken.

Ouders kunnen ervoor zorgen dat hun kind blijgezind op kamp vertrekt (en zichzelf dus meer gemoedsrust bezorgen) door vooraf met hun kind te bespreken welke positieve dingen het op een kamp te wachten staat en tegelijk ook zeggen dat het normaal is dat het papa en mama zal missen, maar dat het ook omgekeerd het geval is.

Voor (jonge) kinderen kan het belangrijk zijn om hun favoriete knuffel mee te nemen: zo krijgen ze op kamp hetzelfde gevoel als thuis in hun eigen bedje.

Om het gemis van hun kinderen te beperken, is het ook belangrijk dat ouders het volste vertrouwen schenken aan de leiding of monitoren op kamp: zij nemen even de rol van ouder over. Zo leert een kind ook steun te vinden bij andere figuren dan hun ouders. Ouders moeten ook niet snakken naar dagelijks nieuws over hoe het met hun kinderen gaat, bijvoorbeeld via Facebookpagina's van de kampen. Even afstand nemen is een goede zaak.

Wie toch contact wil met zijn kinderen op kamp, kan een briefje schrijven. Dat moet dan wel een positieve toon krijgen en niet vol staan met zinnen waaruit blijkt hoe mama en papa hun oogappel wel niet mist.

(Fausto by Tagtik/Picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren