Tagtik

Klimaatopwarming duwt meisjes in seksslavernij

Door de stijgende zeespiegel, smeltende Himalaya-gletsjers en cyclonen slaan heel wat mensen op de vlucht in India. Mensenhandelaars maken van deze kwetsbare situatie gebruik om meisjes in de prostitutie te dwingen.

"Mensenhandelaars storten zich als roofdieren op klimaatvluchtelingen", zegt Ruchira Gupta van vrouwenrechten-ngo Apne Aap. India lijdt zwaar onder de klimaatopwarming. Extreme weersomstandigheden jagen in verschillende delen van het land miljoenen mensen op de vlucht. "De meeste meisjes zijn tussen negen en twaalf wanneer ze Sonagatchi, de grootste prostitutiewijk van Calcutta, binnenkomen. Ze komen van de Sundarbans en Bangladesh, waar cyclonen en de stijgende zeespiegel landbouwgronden vernielen. Van Nepal en Bihar, waar de rivieren overstromen omdat de Himalaya-gletsjers smelten. Overstromingen maken miljoenen vrouwen dakloos en werkloos", geeft Ruchira Gupta meer uitleg over de schrijnende situatie in India.

Volgens een gepubliceerd rapport maakt klimaatverandering vrouwen ook elders in de wereld kwetsbaarder voor seksueel geweld. Ze moeten immers verder lopen om water of hout te halen, wat hen kwetsbaar maakt voor aanvallen onderweg, of seksuele gunsten verlenen om land over te steken of aan voedsel te komen.

(Skwadra by Tagtik/Source: Knack/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren