Tagtik

Komt er een reisverbod naar Spanje?

Spanje kleurt helemaal (donker)rood op de Europese kaart van het ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control): het land kent een felle toename van het aantal nieuw gerapporteerde besmettingen, tot een daggemiddelde van bijna 22.000 besmettingen en een stijging over 14 dagen met +250%. Reden: het openstellen van het nachtleven.

Van alle Belgen die terugkeerden uit Spanje (en die hun PLF-formulier invulden), blijkt 7 procent positief te testen: in de eerste week van juli ging het om 2.240 van de 32.000 reizigers die terugkeerden uit Spanje. Bij reizigers die terugkeren uit het Verenigd Koninkrijk, waar het virus momenteel het felst circuleert, ligt het aantal positieve testen maar op 3,4 procent.

Volgens biostatisticus Geert Molenberghs dringt een reisverbod naar Spanje zich op, zo meldt Het Nieuwsblad. Volgens viroloog Steven Van Gucht zou na een reisverbod naar één specifiek land het probleem zich gewoon verleggen naar een ander land waar geen reisverbod geldt. De Europese Unie vroeg de lidstaten eerder al om niet eenzijdig een reisverbod op te leggen, maar de lidstaten kunnen zelf wel strengere controles invoeren.

(Fausto by Tagtik/Source: Nieuwsblad, El Pais, RTBF/Picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren