Tagtik

'Laat je niet inenten de dag voor een examen of strakke deadline'

De examens staan voor de deur en daar komt dit jaar een extra stressfactor bij kijken.

Eén Belg op drie geeft aan last te hebben van bijwerkingen na vaccinatie met het coronavaccin. Het gaat dan om symptomen als koorts, hoofdpijn, spierpijn, vermoeidheid en misselijkheid die vaak slechts een drietal dagen aanhouden. "Fijn is het niet, maar nog altijd liever dit dan Covid-19", klinkt het unaniem bij fitte zorgverleners die ermee te maken kregen.

Wie zich met het coronavaccin laat inenten, houdt dus best rekening met mogelijke bijwerkingen. "Wanneer je binnenkort aan de beurt bent, ben je dus maar beter voorbereid. Want het is goed mogelijk dat je de dag na je prik noodgedwongen in de zetel doorbrengt. Rillingen, koorts, spierpijn, hoofdpijn, misselijkheid… Klachten die weer voorbij zijn na een dag, misschien twee", adviseert Valentino D’Onofrio (27) uit Dentergem, die in het UZ Gent werkt.

"Je maakt best niet al te veel wilde plannen op de dag na je vaccinatie", zegt vaccinologe Isabel Leroux-Roels (UGent) in Het Nieuwsblad. "Laat je dus niet vaccineren op de dag voor een strakke deadline of een examen. Bedrijven en ziekenhuizen vaccineren ook best niet een hele dienst in één keer, want dan kan de normale werking in het gedrang komen. Ook de twee ouders in een gezin doen het beter niet tegelijk, want misschien komt er dan ’s avonds niet veel eten op tafel."

De bijwerkingen zijn trouwens volkomen normaal. Het is een teken dat de motor van je lichaam hoog in de toeren gaat om de onbekende indringer te snel af te zijn. "Je hebt dan gewoon een alert immuunsysteem dat in actie schiet", zegt Leroux-Roels. "Zeker bij jongere mensen komt dat frequenter voor, bij oudere mensen is het immuunsysteem minder actief en zijn er daarom minder bijwerkingen. Maar ook zonder bouw je voldoende antistoffen op om beschermd te zijn."

Als je bijwerkingen hebt, hou je dan op je gemak en wacht niet te lang met paracetamol of eventueel ibuprofen. Het is vervelend, maar het gaat snel weer voorbij, stelt vaccinologe Isabel Leroux-Roels (UGent).

(Skwadra by Tagtik/Source: Het Nieuwsblad/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren