Tagtik

"Laat mensen zelf kiezen wanneer ze vaccin krijgen"

Wat zou er gebeuren als we de inwoners van België zelf zouden laten beslissen wanneer ze gevaccineerd zouden worden? Jan Stroobants, hoofd van het vaccinatiecentrum in Antwerpen, vindt dit zeker eens de denkoefening waard aangezien hij vreest dat heel wat mensen hun vakantie deze zomer zullen verkiezen boven hun vaccinatie.

"Wij merken nu al in het centrum dat mensen hun vakantie zullen verkiezen boven de vaccinatie. Dat besef begint bij de overheden stilaan ook binnen te sijpelen. Welnu: als mensen zelf kunnen kiezen, kunnen we dat probleem zo misschien het hoofd bieden. Het lost ook een ander probleem op: gezinnen met adolescenten kunnen dan samen hun vaccin inplannen en ook samen op vakantie gaan", stelt dokter Stroobants voor in Het Nieuwsblad. "Dit is absoluut belangrijk om de vaccinatiegraad zo hoog mogelijk te houden én om ervoor te zorgen dat mensen ook die levensbelangrijke tweede prik nog krijgen. Nu leeft bij sommigen het idee: Och, de risicogroepen zijn beschermd, wat maakt mijn vaccinatie dan nog uit?"

Het Agentschap Zorg en Gezondheid vindt dit echter geen goed idee. Het Agentschap, dat de vaccinaties in Vlaanderen coördineert en opvolgt, vreest chaos. "Ten eerste is dat organisatorisch bijna onhaalbaar. Als je mensen vrij laat inschrijven over een periode van nu tot half of eind juli, dan is het véél moeilijker te controleren wat je mag verwachten per week. Dan komen er ook enorm grote fluctuaties: de ene week 50.000, de andere week 200.000", klinkt het. De planmatige aanpak die nu zo goed werkt, komt daardoor zwaar onder druk. "In een periode dat je – zoals nu – meer dan 600.000 mensen per week gaat vaccineren, is het belangrijk dat er geen al te grote verrassingen op je pad komen. Als je mensen laat kiezen en ze komen plots opdagen in het centrum, moeten de vaccins er ook zijn, moet je die al uit de superdiepvriezers gehaald hebben… Het is moeilijker als je dat overlaat aan een open plansysteem. Dan verhoogt het risico op vergissingen en fouten."

(Skwadra by Tagtik/Source: Het Nieuwsblad/Illustration picture: Tagtik)

Ook dit kan u interesseren