Tagtik

“Bart De Pauw is geen monster, maar een man met een zielig kantje”

TV-maker Bart De Pauw moet zich woensdag en donderdag op zijn proces verantwoorden voor belaging en elektronische overlast. Het parket van Antwerpen startte vier jaar geleden een gerechtelijk onderzoek wegens mogelijke stalking. Dat onderzoek is intussen afgerond en nu begint met het proces de volgende fase. 13 vrouwen die mogelijk het slachtoffer zijn geworden van De Pauw: actrices, medewerksters en stagiaires van zijn productiehuis Koeken Troef! Van die 13 vrouwen hebben er 9 zich burgerlijke partij gesteld. Dat wil zeggen dat ze deelnemen aan het proces om er erkend te worden als slachtoffer en een schadevergoeding te eisen. De vrouwen zeggen zelf dat ze een symbolische euro schadevergoeding vragen en dat het hen om de erkenning te doen is, niet om het geld. De 4 andere vrouwen houden zich afzijdig.

Het openbaar ministerie heeft woensdag één jaar cel met probatieuitstel gevorderd voor televisiemaker Bart De Pauw. De Pauw blijft alle feiten ontkennen en vertoont absoluut geen schuldinzicht, waardoor het voor het parket naar eigen zeggen “onmogelijk” is om een opschorting te vragen.

Voor het openbaar ministerie is er geen enkele twijfel over de geloofwaardigheid van de verklaringen van de vrouwen. “Er was geen complot of groepsbesmetting, het problematisch karakter en de overlast is heel duidelijk. Belaging is niet ‘alles of niets’, je kan gerust een vriendschapsrelatie of professionele relatie hebben maar vragen om bepaalde grenzen te respecteren.”

Toen hij het over de strafmaat had en verklaarde dat in de conclusies van de verdediging stond dat De Pauw schuldinzicht heeft, moesten de burgerlijke partijen even hardop lachen. “Hij is geen monster, maar een man met een zielig kantje, net zoals in enkele van de personages die hij vertolkte. Hij hunkert naar aandacht van jonge vrouwen. Een zielig persoon kan ook veel overlast veroorzaken. Hij moet aan zichzelf werken.”

Het parket wilde eigenlijk een probatieopschorting vorderen maar door het gebrek aan schuldinzicht meent de procureur dat dit geen gepaste straf is. “Hij moet verantwoordelijkheid nemen en beseffen dat hij beter had moeten weten. Omdat dat schuldbesef er niet is, vraag ik een straf van één jaar met probatieuitstel en de verplichting om een cursus te volgen en zich te laten begeleiden door een psychiater.”

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Instagram Bart De Pauw)

Ook dit kan u interesseren