Tagtik

“Ernstige fouten” gemaakt in zaak-Jürgen Conings

Een rappport van de het Comité I, het orgaan dat de inlichtingendiensten controleert, opgesteld naar aanleiding van de zaak Jürgen Conings, is vernietigend voor de militaire inlichtingendienst ADIV.

Het rapport van het Comité I over de rol van de inlichtingendiensten in de zaak-Conings is klaar en wordt vandaag besproken in de Kamer. Het is onmiskenbaar dat er ernstige fouten zijn gemaakt op alle niveaus van de dienst, maar ook in de hiërarchische lijn binnen Defensie, staat te lezen in het rapport.

In het rapport wordt een structureel personeelstekort en een erg groot personeelsverloop, waardoor kennis en ervaring verloren gingen, aangekaart. Maar ook het gebrek aan opvolging van Jürgen Conings binnen zijn eenheid, wordt benadrukt. Conings stond immers al sinds februari op een lijst van het orgaan voor de dreigingsanalyse OCAD. Die informatie is niet doorgestroomd in de hiërarchie. Daarnaast was er ook een gebrek aan een duidelijk beleid rond extremistisch gedachtegoed. Toch liggen niet alle fouten in het kamp van het leger. "Er konden fouten worden vastgesteld bij andere actoren zoals politie, parket, onderzoeksrechter", klinkt het in het rapport. Andere inlichtingendiensten waren immers ook op de hoogte van het gevaar dat van Conings uitging. Op 29 juni vorig jaar al waarschuwde Staatsveiligheid ADIV, het OCAD en het federaal parket over Conings. In die waarschuwing stond specifiek dat de man zich ophield in de “meest radicale extreemrechtse kringen” van België.

Het rapport wordt maandag om 13 uur besproken in de Commissie Defensie van de Kamer. Daar zal ook minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) bij aanwezig zijn. Om 16.15 uur volgt een bespreking achter gesloten deuren in het Vast Comité van Toezicht op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten.

(Skwadra by Tagtik/Source: Belga - Het Laatste Nieuws - VRT NWS - Het Nieuwsblad/Picture: Police)

Ook dit kan u interesseren