Tagtik

Lichtjes in je kerstboom: hoeveel kost dat aan elektriciteit?

Een zaakvoerder van een tuincentrum merkt dat de mensen aarzelen om lichtslingers te kopen voor komende kerst, zo laat hij weten in Het Laatste Nieuws. Uit angst voor het elektriciteitsverbruik wellicht, maar die angst is nergens voor nodig.

Meer nog: tijdens de kerstperiode zal het goedkoper zijn om je gewone verlichting in huis te vervangen door lichtslingers met ledlampjes.

"Neem een gemiddelde slinger met 240 ledlampjes — perfect voor een kerstboom van zo'n 1,5 meter hoog — en een vermogen van 4 watt (W) of 0,004 kilowattuur (kWh). Als je die 30 decemberdagen telkens tot acht uur per dag gezellig doet branden, dan kom je uit op 240 lichturen", zo berekent zaakvoerder Karel Van de Casserie van Interflower in Lokeren in de krant. "Die uren moet je vermenigvuldigen met die 0,004 kWh vermogen én dan nog eens met 0,50 euro — wat momenteel de gemiddelde stroomprijs is per kWh. Dan kom je uit op een eindbedrag van 0,48 euro. Om een hele maand je kerstboom te kunnen verlichten, blijft dat verwaarloosbaar." 

(HL/Source: HLN/Picture: Thalia Ruiz on Unsplash)

Ook dit kan u interesseren