Tagtik

Ligt de piek in de inflatie achter ons?

Volgens de voorspellingen van het Planbureau ligt de inflatie voor de maanden november en december op zo'n 10%. Lager dus dan de 12,27% van oktober: de prijzen in België beginnen minder snel te stijgen.

Het Planbureau berekende een inflatie van 10,06% in november, 10,15% in december en zelfs 8% in januari van volgend jaar. Voor het hele jaar 2023 ziet het Planbureau een inflatie van 5,4%.

Toch is de afzwakking van de stijging nog geen reden om victorie te kraaien, aldus professor arbeidseconomie Stijn Baert (UGent) bij Het Laatste Nieuws: "Mocht het over corona gaan in plaats van de levensduurte, dan zouden de virologen zeggen: we zien de stijging afvlakken, maar er liggen nog wel veel patiënten in het ziekenhuis. Als de prijzen de volgende maanden met 10% stijgen, is dat nog altijd vijf keer meer dan het gewenste inflatieniveau van 2%. Dat betekent dat ons leven nog altijd in een rotvaart duurder wordt en dat ons spaargeld nog flink verdampt."

Er zijn dus betere tijden op komst, maar door de loonindexering in januari van maar liefst 10%, zullen bedrijven de hogere kosten wellicht doorrekenen in hun prijzen.

(Fausto by Tagtik/Source: HLN/Picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren