Tagtik

Marc Van Ranst spreekt vanuit zijn kot

De BV (Bekende Viroloog) Marc van Ranst heeft nog eens publiekelijk gesproken vanuit zijn kot. Van Ranst zit sinds twee weken in een geheime schuilplaats nadat een gezochte militair het op hem gemunt heeft. In 'De zevende dag' gaf hij zijn mening over de nieuwe versoepelingen die vanaf 9 juni ingaan. Vanaf die datum mogen mensen elkaar weer knuffelen en dat baart de viroloog zorgen. "Dit is een risico.", zegt hij.

Het was alweer even geleden dat Marc Van Ranst nog eens zijn mening gaf over een onderwerp dat betrekking heeft op zijn job als viroloog. Volgens de viroloog zijn de aangepaste versoepelingen die ingaan op 9 juni wel heel plots aangekondigd. "Ik begrijp dat de nood aan menselijk contact hoog is. En ja, de cijfers dalen, maar ze blijven hoog. Hoger dan de cijfers op hetzelfde moment vorig jaar.", klinkt het.

Hij vreest dan ook een gevoel van bevrijdingsfeesten. "Als je dat aan experts gevraagd had, zouden die toch liever gezien hebben dat we met deze versoepelingen toch nog een maand tot anderhalve maand gewacht zouden hebben. Op dit moment hebben we een positiviteitsratio van 5 procent, vorig jaar was dat 1 procent.", zegt Van Ranst. "Toen hadden we 122 nieuwe gevallen per dag, nu is dat nog 1871. Toen hadden we 573 mensen in het ziekenhuis, nu meer dan het dubbele. Dit is niet zonder gevaar." (Skwadra by Tagtik/Source: VRT)

Ook dit kan u interesseren