Tagtik

Marlène de Wouters onthult machtsmisbruik bij VTM

Marlène de Wouters, nu 56, was een populair tv-gezicht bij VTM. Tot haar contract plots niet meer verlengd werd en ze van het scherm verdween. In een uitgebreid interview met ‘Viva la feta’ onthult ze maandag dat machtsmisbruik de oorzaak was.

“Ik was acht jaar aan het werk bij VTM toen het begon. Met vragen of ik eens mee uit wou of op zaterdagavond iets wil gaan eten. Dan weet je: het zal niet over het werk gaan. Die avances werden altijd aanhoudender. Hij kwam binnen in de loge, en nog eens, en dan opnieuw vragen en opnieuw. Ik heb dat altijd kordaat afgehouden. Nooit ben ik erin meegegaan. Maar dan merk je die persoon zijn macht gebruikt om stokken in de wielen te steken. Machtsmisbruik, om je te laten voelen wie het voor het zeggen heeft, op alle vlakken. Het gaat uiteindelijk zo ver dat er geen andere weg mogelijk is”, stelt Marlène de Wouters.

In 2002 vertrok ze uiteindelijk na 14 jaar bij VTM omdat ze niet inging op de avances van een man bij VTM. “De laatste twee jaar merkte ik dat die ene persoon alles blokkeerde. Beetje bij beetje. Uiteindelijk gebeurde er iets wat de druppel was die de emmer deed overlopen. Na het programma Marlène exclusief, waarin ik de groten der aarde interviewde, kreeg ik de vraag van Ivo Niehe Producties in Nederland om een coproductie te maken, zijn talkshow Ivo Niehe op reis en Marlène exclusief. Ik ben toen naar Paul Jambers gestapt om zijn productiehuis De Televisiefabriek mee in het project te betrekken. Meer dan zes maanden heb ik gewerkt aan dat nieuwe programma. De productie in Nederland meerdere keren laten overkomen. Op woensdagavond belde Paul me op met het goede nieuws. Hij had een telefoontje gekregen van de directie dat de kogel door de kerk was. Ik hoor het hem nog zeggen: Gefeliciteerd Marlène, knap gedaan. Vijf dagen kreeg ik op maandagmiddag een telefoontje. Of ik kon langskomen bij VTM. Daar werd me botweg gezegd: We gaan het programma doen, maar niet met jou. Die andere persoon bleek Guido te zijn, die niet eens op de hoogte was.”

“Ik ben meteen naar Paul gegaan, die steil achterover viel. Net toen ik daar zat, kreeg hij een telefoontje van die persoon. Maar Paul – en daar is hij echt heel chique in geweest – zei toen: Marlène ligt aan de basis. Als zij niet meedoet, dan wij ook niet. Ik hoorde aan de andere kant van de lijn: Je gaat de toekomst van je productiehuis toch niet ophangen aan Marlène de Wouters? Ivo Niehe producties had dezelfde houding en het programma is er niet gekomen. ”

Wie de man is die haar carrière bij VTM gekraakt heeft, zegt Marlène niet. “Die man had een vrouw, heeft kinderen. Wat voor zin zou het ook hebben? Ik wil geen energie in die persoon steken. Ik wil daarboven staan. Op dat moment was het wel een schok. Wat wil je? Het was een prachtige periode. Maar ik heb het een plaats kunnen geven. Nu is het voor mij echt klaar.”

(Skwadra by Tagtik/Source: Viva la Feta/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren