Tagtik

Meer kans op corona door luchtvervuiling?

Volgens burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo, is het duidelijk: luchtvervuiling en corona vormen samen "een gevaarlijke cocktail" en dus is ze voorzichtig om (opnieuw) veel autoverkeer toe te laten. Wetenschappers willen onderzoeken of een vervuilde lucht een verzwarende factor is voor corona.

Net als Lombardije (met veel industrie) is ook België zwaar getroffen door het coronavirus: België is dichtbevolkt, kent veel industrie en verkeer en ligt dicht bij grote industriegebieden in de buurlanden.

Volgens een Amerikaans onderzoek hebben coronapatiënten meer kans om te sterven als ze wonen in een gebied met veel fijn stof. Luchtvervuiling zorgt op zich al voor meer hart- of longaandoeningen of diabetes, mogelijke onderliggende aandoeningen die tot het overlijden van een coronapatiënt kunnen leiden. Ook Brits en Duits onderzoek wijst erop dat er meer coronadoden in vervuilde gebieden vallen, maar een bewijs voor een oorzakelijk verband is er niet.

Studies naar SARS, dat ook behoort tot de groep van coronavirussen, wezen er al eerder op mensen in vervuilde regio's tot 84 procent meer kans hadden om te sterven aan de complicaties door SARS.

"Luchtverontreiniging kan virusinfecties ernstiger laten verlopen", zo luidt de conclusie van Philippe Jorens, toxicoloog en diensthoofd intensieve zorg aan het UZ Antwerpen, bij VRT NWS. "Dat is onder meer al aangetoond voor het klassieke griepvirus, dus het lijkt ons heel logisch dat vervuiling ook voor corona een invloed kan hebben."

(Fausto by Tagtik/Source: VRT NWS/Picture: Ralf Vetterle on Pixabay)

Fausto

Fausto

Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren