Tagtik

'Mensen voortaan zelf verantwoordelijk stellen voor knuffelen en kussen'

Volgens een ontwerp van het ministerieel besluit (MB) van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) vervalt vanaf 9 juni de beperking op het aantal "duurzaam onderhouden nauwe contacten". Met andere woorden: knuffelen mag opnieuw onbeperkt, zelfs met wildvreemden. Mensen zullen weer gelijk wie kunnen ontvangen bij hen thuis zonder de afstandsregels. De regel van maximaal vier personen in huis en maximaal 50 buiten blijft wel behouden. Is dat een goed idee? De geplande versoepeling wordt alvast onthaald op verdeelde reacties.

Die socialeafstandregels worden ook geschrapt als u met een groepje van maximaal 4 mensen op restaurant gaat of pakweg naar de bioscoop gaat, staat te lezen in het ministerieel besluit. "Voor de activiteiten die voortaan mogelijk zijn voor gezelschappen bestaande uit vier personen en bij het ontvangen van gasten, dienen de regels van social distancing niet langer te worden gevolgd", staat er te lezen. "De regels van social distancing dienen wel te worden gerespecteerd ten aanzien van andere aanwezige gezelschappen."

Geen anderhalve meter afstand meer, geen mondmaskers, knuffelen en kussen mag in theorie weer, toch is dit geen sein om plots alle preventieve maatregelen over boord te gooien. "Het wordt echter nog steeds sterk aanbevolen om de preventieve maatregelen maximaal na te leven, zoals het bewaren van afstand, maskerdracht, handhygiëne en ventilatie door het openen van ramen en deuren", klinkt het in het ontwerp van MB.

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V), die het MB opstelde, benadrukt dat de regering de verantwoordelijkheid opnieuw bij de mensen zelf wil leggen. "We zijn de afgelopen maanden heel ver moeten gaan in regels op te leggen voor wat mensen thuis kunnen doen. Dat is heel verregaand en hebben we nooit gekend vóór corona. Op een moment dat je ziet dat de cijfers goed gaan, dankzij de vaccinaties, is de omslag gemaakt om die verantwoordelijkheid voor wat dingen thuis betreft terug te geven aan de mensen. We weten dat we ook niet bij iedereen thuis willen gaan kijken", stelt Verlinden bij VRT en VTM.

Bovendien wilde het Overlegcomité ook zo eenduidig mogelijke regels, "zodat ze ook begrijpelijk zijn", aldus Verlinden. "Versoepelen is moeilijker dan verstrengen. We houden enigszins rekening met de realiteit. We weten dat mensen ernaar verlangen om zoveel mogelijk mensen ook thuis te mogen ontvangen. Het zou dan gek zijn dat je op café of restaurant meer zou mogen of minder afstand moet houden dan thuis. We weten dat mensen zich bewust zijn van hun verantwoordelijkheid om het coronavirus verder tegen te gaan. We rekenen er dan ook op dat mensen samen hun strijd tegen dat virus blijven verderzetten."

(Skwadra by Tagtik/Source: VTM Nieuws - VRT/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren