Tagtik

Minister Ducarme over katje Lee: "Euthanasie enige optie"

Federaal minister Denis Ducarme (MR), bevoegd voor het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV), heeft een brief gestuurd naar Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) over de zaak van Lee, het katje dat de Vlaamse studente Selena Ali vanuit Peru illegaal België binnengebracht.

Omdat niet kan worden uitgesloten dat het katje niet besmet is met hondsdolheid, moet het katje volgens de regels worden geëuthanaseerd.

"Hondsdolheid is een dodelijke ziekte die wordt overgedragen door een virus dat in meer dan 150 landen aanwezig is. Elk jaar sterven meer dan 55.000 mensen ter wereld aan de gevolgen van de ziekte, 40 procent van de slachtoffers zijn kinderen", zo schrijft Ducarme.

Het katje terugsturen naar Peru is niet mogelijk "aangezien mevrouw Ali niet kon aantonen waar en in welke omstandigheden het dier dan precies terecht zou komen. Bovendien zijn er door de Covid-19-crisis nauwelijks vluchten en mag een illegaal geïmporteerd dier niet zomaar de landsgrenzen over", aldus Ducarme.

Ook in België in quarantaine plaatsen kan niet, want hier zijn geen erkende quarantainecentra. "Gelet op deze grondige risicoanalyse werd besloten dat euthanasie de enige mogelijke optie was", zo schrijft Ducarme.

(Fausto by Tagtik/Source: De Standaard/Picture: Pixabay)

Fausto

Fausto

Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren