Tagtik

Moordonderzoek meisje (17) heropend na 31 jaar: zorgt technologie voor doorbraak?

Op vrijdag 16 juli 1993 verdween de toen 17-jarige Tania Van Kerkhoven in de Belgische provincie Antwerpen. Ze was naar een lokale fuif geweest, maar verdween toen van de aardbol.

Rond 1 uur ’s nachts verliet Tania de fuifzaal in Wommelgem. Ze bracht eerst nog een vriend op haar brommer naar zijn huis in Deurne, en vervolgens zette de 17-jarige jongedame in haar eentje koers naar haar thuis in Edegem. Maar daar is ze nooit aangekomen. 

Een wandelaar vond haar levenloze lichaam de dag nadien in het Brilschanspark, vlak naast de Antwerpse ring in Berchem. Uit de autopsie bleek dat ze met zeven messteken om het leven gebracht was. De politie vond haar brommer in Wommelgem, op slot. Vermoedelijk is ze daar dus in de auto bij iemand gestapt. Maar wat er zich echt afgespeeld heeft, is nog een raadsel. Voorlopig toch nog, want er is hoop.

Nu, 31 jaar later, heeft het Antwerpse parket besloten om de moordzaak te heropenen. De speurders zijn er immers van overtuigd dat met de huidige moderne recherchetechnieken deze zaak misschien wel opgehelderd kan worden.

De moordenaar van Tania liet zijn DNA achter, toen hij haar bij haar laarzen in de bosjes sleepte. Maar er werd doorheen de jaren geen match gevonden. En net dat DNA-spoor kan dankzij de moderne onderzoekstechnieken in 2024 wel voor een doorbraak zorgen. “De zaak wordt herbekeken op basis van wetenschappelijke evoluties, zoals nieuwe DNA-technieken”, zegt het parket.

(SR for Tagtik/Source: Nieuwsblad - ATV - GVA/Illustration picture: Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren