Tagtik

Onduidelijkheid troef: Limburgers mogen toch niet grens over

Eerder op de dag raakte bekend dat Limburgers vanaf morgen hun familie terug mogen bezoeken in Nederland. Dat was de beslissing van de Limburgse waarnemend gourverneur Michel Carlier. Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) fluit die versoepelde bezoeksregeling nu terug. 

De burgemeester van Lanaken, Marino Keulen (Open Vld) en de burgemeester van Maaseik, Johan Tollenaere (Open Vld), hebben alles in het werk gesteld om bezoek naar familie in Nederland opnieuw toe te laten. "Die bubbel van vier personen kan ook mensen bevatten die woonachtig zijn in Nederland. Gouverneur Carlier zit op dezelfde lijn en het zal de werkwijze zijn in heel Limburg. Let wel, het is een statisch verhaal. Men mag niet in de samenstelling variëren. Tank- en kooptoerisme is nog steeds niet toegestaan. De politie blijft daarom periodieke controles uitvoeren", meldde Keulen eerder vandaag.

Verschillende Limburgse burgemeester bevestigden het nieuws op Facebook. Waarnemend gouverneur ad interim van de provincie Limburg Michel Carlier, die de denkpiste van de burgemeesters aanvankelijk volgde, werd intussen al teruggefloten. Dat zei Carlier vanmorgen aan de redactie van HLN. In de loop van volgende week zal er vermoedelijk door de exerptengroep een beslissing genomen worden over grensbezoek in alle provincies. 

Het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) fluit de gouverneur en de burgemeesters nu terug. "De Nationale Veiligheidsraad besliste vorige week om voor die situatie advies te vragen aan de GEES-expertengroep. De situatie in het buitenland of in buurlanden is anders dan in ons land: qua verspreiding, maar ook qua aanpak. Daarom is een politieke beslissing nodig, gebaseerd op wetenschappelijk advies, met een juiste inschatting van de mogelijke gevolgen op de verspreiding van COVID-19 op ons grondgebied. Dat advies is er nog niet. En dat moet er zijn voor die politieke beslissing.", zegt de woordvoerder van De Crem, Erik Eenaerts.

"De Nederlandse grens oversteken in Limburg kan dus nog niet. Het staat ook niet vermeld in het ministerieel besluit over de versoepelde bezoekregeling. Dat neemt niet weg dat de bevoegde ministers Pieter De Crem en Philippe Goffin in nauw overleg zijn met hun collega’s in het buitenland.", zegt Eenaerts. 

De burgemeester van Maaseik, Johan Tollenaere, heeft op zijn Facebookpagina alvast laten weten een gedoogbeleid toe te passen wat het grensbezoek betreft. "Als er geen nieuw MB komt (wat al een minimum van wetgeving is op zich, en FAQ’s hebben al helemaal geen enkele juridische waarde) dan gaan morgen 'mijn' inwoners over de grens om bijvoorbeeld hun mama te gaan bezoeken of mogen enkele buitenlanders hier bijvoorbeeld hun mama bezoeken. Uiteraard met de beperking en een duidelijke keuze want ik wil ook geen opflakkering! Ik heb geen bevoegdheid op dit moment maar ga dit wel vragen aan onze lokale politie om op die manier te werken. Zij moeten wetten toepassen die duidelijk zijn en die in het Staatsblad staan en geen 'veelgestelde vragen' of 'interne nota’s'. We leven in een rechtsstaat!", klinkt het bij Tollenaere. (Skwadra by Tagtik/Source: HLN, Facebook)

Ook dit kan u interesseren