Tagtik

'Oorzaak trombose na inenting met AstraZeneca gevonden'

Wetenschappers uit Wales en de Verenigde Staten denken dat ze de oorzaak hebben gevonden van de zeer zeldzame bijwerking van het AstraZeneca-vaccin waarbij bloedstolsels (trombose) worden gevormd.

Een eiwit in het bloed zou worden aangetrokken door een belangrijk onderdeel van het vaccin. Onderzoekers van AstraZeneca sloten zich aan bij de Britse en Amerikaanse wetenschappers. Een woordvoerder van de farmaceut verduidelijkt aan de BBC dat de kans op bloedstolsels groter is na besmetting met het coronavirus dan na een vaccinatie. Het is echter nog altijd niet helemaal duidelijk waarom de bijwerking in sommige gevallen optreedt.

De oorzaak
Het AstraZeneca-vaccin, dat bestaat uit genetisch materiaal en een algemeen verkoudheidsvirus, wordt normaal gezien geïnjecteerd in een spier. Soms komt een deel van het middel echter in de bloedbaan terecht. Dan is er een kans dat het een bepaald eiwit in het bloed aantrekt, wat in zeldzame gevallen zorgt voor een reactie van het immuunsysteem. Die reactie zorgt ervoor dat antistoffen het geïnjecteerde verkoudheidsvirus aanvallen, wat kan leiden tot de bloedstolsels.

(Skwadra by Tagtik/Source: BBC/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren