Tagtik

"Pas na Nieuwjaar piek van griepseizoen"

Drie virussen zorgen voor een groot aantal zieken onder de bevolking: het griep-, RSV- en coronavirus. En dan moet volgens viroloog Steven Van Gucht de grootste piek in het griepseizoen nog komen.

Heel wat mensen hebben dezer dagen last van een infectie van de luchtwegen: huisartsen krijgen veel mensen over de vloer met griepachtige klachten en luchtweginfecties.

Naar alle verwachtingen zal het griepseizoen feller zijn dan in de voorbije jaren. "Door de coronamaatregelen de voorbije jaren heeft ook het griepvirus minder de kans gehad om te circuleren. Het gevolg is dat bij veel mensen de specifieke antilichamen tegen griep op een laag pitje staan. De groep die geïnfecteerd kan raken, is daardoor groter", aldus viroloog Van Gucht bij De Morgen.

"We verwachten de piek van het griepseizoen pas na Nieuwjaar", zo klinkt het nog. Niets wijst erop dat we echter zieker zullen worden van een luchtweginfecties: "Het is niet zo dat ons immuunsysteem als gevolg van de coronamaatregelen lui is geworden. Het wordt constant bestookt door allerlei schimmels, bacteriën en virussen die de hele tijd aanwezig zijn. Daardoor is onze afweer nog in prima staat."

(Fausto by Tagtik/Source: De Morgen/Picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren