Tagtik

Politie waarschuwt voor deze oude, maar plots populaire oplichterstruc

De laatste tijd krijgt de politie steeds meer meldingen binnen van brugers die opgebeld worden op hun mobiele telefoon door oplichters. Van zodra je opneemt, waarschuwt iemand voor ‘verdachte activiteit’ op een van je accounts. Dat gebeurt soms in het Engels en dat doet in principe een belletje rinkelen, maar deze georganiseerde criminele bendes maken misbruik van het (mogelijke) schrikeffect bij hun potentiële slachtoffers.

De oplichters vragen je bijvoorbeeld om toets 1 in te drukken om je zogezegd door te verbinden met de federale politie. Iemand aan de andere kant van de lijn probeert je dan op slinkse wijze gegevens te ontfutselen. “Dat mag je nooit doen. Hang gewoon op”, zegt Dirk Van de Sande van de politie Mechelen-Willebroek. Het korps kreeg zo al verschillende meldingen van bezorgde burgers.

“Als federale politie zouden we uiteraard nooit op die manier contact opnemen met burgers. Ga dus nooit in op zo’n vragen en deel nooit persoonlijke informatie of bankgegevens”, zegt Verdegem. Vermoedelijke vormen van oplichting kan je altijd signaleren via SafeOnWeb. “Wie toch informatie deelde, kan aangifte doen bij de lokale politie.”

(Skwadra by Tagtik/Source: Politie - Het Nieuwsblad/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren