Tagtik

Prins Laurent verdedigt koning Leopold II: "Hij heeft veel gedaan voor België"

Koning Leopold II voerde eind 19e eeuw een schrikbewind in zijn privékolonie Congo-Vrijstaat, de plaatselijke bevolking werd er uitgebuit en mishandeld. Op dit moment willen heel wat Belgen dat standbeelden die naar hem verwijzen, verwijderd worden. Prins Laurent neemt het echter op voor de in 1909 overleden koning der Belgen.

"U moet maar eens zien wat Leopold II allemaal gedaan heeft voor België", aldus Laurent in de kranten van Sudpresse. "Hij heeft parken laten aanleggen in Brussel en vele andere dingen. U moet ook weten dat er veel mensen voor koning Leopold II werkten. En zij hebben echt misbruik gepleegd. Maar het is niet zo dat Leopold II dat allemaal zelf gedaan heeft. Hij is nooit in Congo geweest. Ik zie dus absoluut niet in hoe hij de mensen daar zou laten lijden hebben. Het is belangrijk dat dat ook eens gezegd wordt."

Voor Laurent is het wel een uitgemaakte zaak dat ‘blanken’ in Afrika grote fouten gemaakt hebben. "Elke keer als ik een Afrikaanse chef of staatshoofd ontmoet, verontschuldig ik me voor het gedrag van de Europeanen ten tijde van de kolonies. Altijd doe ik dat", aldus de prins die betreurt dat de standbeelden van zijn oudoom gevandaliseerd worden. "De mensen vergissen zich over vele zaken", stelt Laurent.

(Skwadra by Tagtik/Picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren