Tagtik

Protesten VS breiden zich uit

In al zeker 25 verschillende Amerikaanse steden zijn er rellen na de dood van de zwarte George Floyd in Minneapolis. Er wordt steeds meer een avondklok ingesteld en de Nationale Garde wordt in steeds meer staten ingezet.

In Minneapolis wordt de "volledige nationale garde" ingezet, een primeur in de 164-jarige geschiedenis van de dienst. "De toestand in Minneapolis gaat niet meer over de moord op George Floyd. Het gaat over een aanval op de burgermaatschappij, angst inboezemen en onze mooie steden verstoren", zei Tim Walz, gouverneur van de staat Minneapolis.

In Washington wordt het Witte Huis door bijna 1.000 betogers omsingeld. Ook in steden als New York, Detroit en Washington zijn er rellen en plunderingen. In de steden Atlanta en Portland werd al de noodtoestand afgekondigd.

In Los Angeles werd de avondklok ingesteld. Meer dan 500 mensen werden gearresteerd. Tussen de betogers mengen zich ook relschoppers die van de gelegenheid gebruikmaken om te plunderen.

Ook Amerikaans president Trump reageerde al op de onlusten: hij biedt bijstand van het leger en legt de schuld voor de rellen op "radicaal links".

(Fausto by Tagtik/Source: CNN, NYT, VRT NWS/Picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren