Tagtik

Recordaantal hulpoproepen door minderjarigen

Tijdens de maanden maart en april, wanneer ons land in een lichte lockdown wa, namen Vlamingen massaal contact op met hulplijnen. Uit de cijfers die Vlaams parlementslid voor CD&V Brecht Warnez opvroeg bij bevoegd minister Benjamin Dalle, blijkt die stijging vooral frappant bij minderjarigen.

In totaal besloten tijdens de maanden maart en april ruim 6.000 jongeren contact op te nemen met een hulplijn. Bij de zelfmoordlijn is ongeveer 7% van de telefonische oproepers in april 2020 minderjarig, bij de chat betreft dit ongeveer 35%. In lijn met die cijfers is het duidelijk dat de jongerenhulplijn ‘Awel’ ook meer oproepen krijgt, met name een stijging van 22% tegenover dezelfde periode vorig jaar. Er is vooral een sterke stijging bij contactname door chat (87%) en e-mail (34%). Mogelijk te verklaren omdat dit medium eenvoudiger bereikt kan worden zonder dat de ouders dit weten.

De meeste oproepen gingen over geweld, psychisch welbevinden en spelen en verveling. Vooral de verdubbeling van het aantal oproepen over geweld baart zorgen. Jongeren gaven ook aan in coronatijden meer nood aan informatie te hebben en surften vaker naar ‘Watwat.be’: er werd 205.841 keer gesurft naar de website door 173.656 unieke bezoekers. Dit is meer dan een verdubbeling.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren